Cinci reguli de amenajare a camerei copilului

Cinci reguli de amenajare a camerei copilului

Orice părinte dorește ca al său copil să crească și să se dezvolte într-un mediu sănătos și prielnic evoluției sale. Un rol important îl are camera în care copilul petrece cel mai mult timp. Felul în care aceasta este organizată, obiectele care îl înconjoară pe copil, culorile decorurilor, cât de luminată și aerisită este încăperea, toate acestea au un impact considerabil asupra copilului.

Alegeţi culori calmante

Tonurile pastelate, griul şi albul sunt cele mai potrivite pentru camera unui bebeluș, deoarece au un impact liniştitor atât asupra copilului cât şi a părinţilor. Pentru a găsi culoarea potrivită pentru pereţi ne putem ghida după intuiție și afinități personale.  Fiecare culoare are o semnificație: albastrul simbolizează cerul și seninătatea; verdele – vitalitatea, sănătatea, regenerarea; galbenul reprezintă căldură și optimism; portocaliul inspiră și încurajează; rozul este despre creativitate; violetul  invită la explorare, iar maroul şi bejul sunt culori hrănitoare și vindecătoare. Roşul este evitat în dormitoarele copiilor din cauza efectului său stimulant și este recomandat pentru spațiile de joacă și învățare.

Evitați aglomerarea spațiului

„Alegeți mobilier minimalist și lăsați mijlocul camerei cât mai liber, astfel încât copilul să se poată mișca nestingherit de obiecte mari și lumina să se răspândească mai mult”, ne sfatuieste Bailey Gaddis, autoarea Feng Shui Mommy.  Ea mai recomandă plantele de cameră care ajută la purificarea aerului, cum ar fi crinul păcii de exemplu.

Folosiți iluminare slabă și textile moi

Pentru a calma simțurile bebelușului folosiți covoare care ar imita blăniţa de oaie și cuverturi moi din material natural. Iluminarea încăperii trebuie sa fie caldă și difuză. Puteţi folosi o lampă de masă cu bec de voltaj redus, o lampă roz cu cristale de sare. Optaţi pentru lumină naturală în timpul zilei.

Valorificarea pereţilor și a geamurilor

În locul unei galerii cu fotografii care poate aglomera peretele, aţi putea opta pentru o ilustraţie delicată sau un tablou în format mare. Pentru a crea iluzia unei camere mai mari puteţi pune pe perete o oglindă mai mare. Pentru a crea senzația de înălțime, puteți folosi jaluzele verticale din pânză pentru geamuri, iar prezenţa draperiilor care nu ar lăsa o cantitate mare de lumina să pătrundă în cameră ar  recrea pentru bebeluș atmosfera protectoare din burtica mamei.  Minimalismul, însă, nu înseamnă că rafturile și pereții trebuie să fie goi. Specialiştii recomandă gruparea lucrurilor sau a obiectelor de decor într-o manieră uniformă, mai degrabă decât o răspândire organică prin cameră.

Depozitare inteligentă

Cutiile de depozitare și compartimente cu rafturi și uşi sunt ideale pentru păstrarea jucăriilor și cărților, care, dacă nu ar avea un loc al lor ar aglomera prea mult camera. Fiecare obiect trebuie să aibă locul său.  Depozitarea și sortarea inteligentă a lucrurilor vor contribui la un aspect mult mai organizat și funcțional al camerei de copii, care disciplinează şi  influențează benefic copilul.

X